Bakgrunden till utbildningen är det stora behov som nu finns ute i branscherna inför de kommande riktlinjer som gäller fr o m 5 januari 2021: då man som leverantörer av varor måste lämna information till SCIP-databasen hos Echa om varorna innehåller mer än 0,1 procent av ett ämne på EU:s kandidatförteckning.
Under dagen fick vi lära oss mer om:
- Kemikalie- och avfallslagstiftningens grunder liksom hur EU:s målsättning om en cirkulär ekonomi ställer nya krav på kunskap om vilka ämnen som ingår i våra produkter.
- Genomgång av de krav vi måste uppfylla, liksom vilken typ av data och kunskap vi måste ha tillgång till för att kunna rapportera till SCIP-databasen.
- Avslutningsvis fick vi exempel på praktiska problem, strategier, avtal med underleverantörer och inköpskrav.
Utbildningen var uppskattad och vi hoppas kunna följa upp med mer kurser i ämnet.
Du som medlem kan nu logga in på våra medlemsinterna sidor och ta del av presentationen.
Är du inte medlem så kan du ansöka om medlemskap enkelt här.
SCIP är en ny databas för konsumenter om farliga kemikalier i produkter.
SCIP – är förkortningen på Substances of Concern In articles as such or in complex objects (Products).
När varor blir avfall, kan förekomsten av farliga ämnen göra avfallet olämpligt för återvinning. Inom EU finns ett mål om giftfria materialkretslopp. För att främja en sådan utveckling har den Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA, fått i uppdrag att skapa SCIP-databasen dit leverantörer av varor ska anmäla förekomst av särskilt farliga ämnen i varorna. Informationen finns därmed tillgänglig under varornas hela livscykel inklusive i avfallsledet. Regeln är ny och finns i Avfallsdirektivet 2008/98/EG. Den träder i kraft den 5 januari 2021. Mer information finns att läsa på Kemikalieinspektionens hemsida.
ECHA har samlat detaljerad information på deras hemsida som kan vara till hjälp.
Den 19 november höll även ECHA ett seminarium (på engelska). Ta del av den presentationen här.