Uppföljningsmöte: Nationell samverkan kring strategi för PCB och elektronikproduktion

Välkommen till ett uppföljningsmöte för Nationell samverkan kring strategi för PCB och elektronikproduktion!

Bakgrund: 

Svensk Elektronik har i samarbete med branschorganisationen IPC och flera andra aktörer lanserat Initiativ för kritisk elektronikförsörjning, som har presenterats för EU-kommissionen. Detta initiativ syftar till att stärka Europas kapacitet inom elektronikproduktion och säkerställa en robust försörjningskedja.

På det första mötet som ägde rum den 2 oktober 2024 informerade vi er som arbetar med PCB och elektronikproduktion i Sverige om initiativet och vad som behöver göras nationellt. Vi tog också in era åsikter och input för vidare arbete mot en utökad Chips Act som även innefattar PCB och elektronikmontering.

Det blev en fantastisk uppslutning till det mötet och det märks att ämnet är väldigt angeläget. Vi uppskattar allt engagemang och input som kommer in från våra medlemmar.

Nu vill bjuda in till ett uppföljningsmöte där vi bland annat rapporterar från senaste mötet med representanter från Europarådet och hur initiativet utvecklas. 

Länk till digitala mötet finns med i bekräftelsemejlet som skickas efter att du anmäler dig.

Vi hoppas att så många som möjligt deltar i mötet och vi ser fram emot era värdefulla insikter och input. Varmt välkomna!

Mer om intiviativet: 

EU:s beroende av elektronik har identifierats som en kritisk sårbarhet. Som svar på detta har EU lanserat flera strategiska initiativ, inklusive Chips Act, som utgör viktiga steg mot att förstärka regionens kapacitet inom halvledare. Svensk Elektronik arbetar aktivt med halvledarfrågan och presenterade den 17 juni förslag till en nationell strategi inom området.

Trots detta är fokus enbart på halvledare otillräckligt för att säkerställa Europas säkerhet och konkurrenskraft. En holistisk strategi som även innefattar ökad kapacitet för tillverkning av kretskort (PCB) och elektronikmontering är nödvändig. Detta stöds av en ny branschstudie som belyser vikten av att stärka Europas ekosystem för elektronik. Rapporten, som kan läsas här, betonar behovet av att minska strategiska beroenden och bygga kapaciteter för framtida välstånd och säkerhet.

Svensk Elektronik har informerat Näringsdepartementet samt svenska ledamöter i EU-parlamentet inför EU-kommissionens möte den 27 och 28 juni. Initiativet understryker vikten av samarbete mellan privata och offentliga sektorer för att uppnå en konkurrenskraftig och motståndskraftig europeisk elektronikindustri.